Slipning åt kunder är en extra tjänst jag erbjuder vid sidan om golfen sedan mina 12 år som materialförvaltare i sönernas hockelag. Det är en flexibel 7/24-öppen ”hämta-lämna-tjänst”, men den förutsätter att jag är i Sverige och har tid. Så här fungerar tjänsten:

 1. SMSa mig på 0708-250010 och fråga t ex ”Kan du slipa 2 par hockeyskridskor, ett par konståkning och ett par långfärdsskridskor till onsdag kl 18 om jag lämnar ikväll”.
 2. Jag svarar på SMS och oftast är svaret ja. Normalt är jag inte utomlands eller alltför upptagen och då kan jag normalt slipa samma eller nästa kväll. Ju mer framförhållning du har, desto lättare för mig.
 3. Du lämnar skridskor enligt nedan (kan göras dygnet runt) och SMS:ar att du har lämnat dem. Så här:
  • Packa i en kasse, lägg i en lapp med namn, mobilnummer och när de senast ska vara klara samt eventuella önskemål (skåldjup, profilslipning, ta bort 1a taggen etc)
  • Lämna på Klockar Malms väg 4a (skafttomt, parkera på gatan nedanför uppfarten)
  • Gå uppför uppfarten och sen till vänster, mellan bilarna, runt huset på vänstra sidan/nersidan till baksidan där du lämnar kassen vid källarentrén under lilla taket.
  • SMSa nu att du har lämnat in skridskor så jag vet om det
 4. Jag tar in kassen, slipar (normalt samma kväll) och SMSar dig när de är klara och utställda för hämtning
 5. Du hämtar när du har tid (dygnet runt går bra) och swishar mig betalning.

På så sätt blir tjänsten flexibel. Vi behöver inte synka våra kalendrar för att hitta tid att träffas för inlämning/utlämning. Vid behov av särskild rådgivning mm så kan vi såklart också boka tid att träffas.

Priser (swisha till 0708-250010):

 • Hockeyskridskor, vanlig skålslipning 50 kr/par, inslipning av ny profil/mall från tå-häl 200 kr.
 • Konståkning, 80 kr/par (dessa tar 2-3 ggr längre tid att slipa än hockey)
 • Långfärdsskridskor, slipning och planbryning i brynjigg med en serie brynen, 200 kr/par

Notera att helt nyköpta skridskor måste få en första grundslipning innan de kan användas.

Hur ofta ska man slipa? Hur ser man om man behöver slipa?

Det finns inget svar på hur ofta, utan man behöver slipa när skenan har fått för många hack och skador. Dessa uppstår t ex när man åker in målburen med skenan före, går på asfalt eller på en sten i båset. Men ett medelvärde för att ha jämn skärpa mellan passen är kanske att slipa ungefär efter var 5e dag man använt skridskorna.

Kolla slipbehovet så här, två metoder, använd båda:

 1. Håll skridskon under ett starkt ljus och vinkla skenan så att du försöker få ljus att studsa på skenans vassa kant och mot dina ögon. En nyslipad skena har inga skador där ljuset kan studsa och en skena med stora jack kommer tydligt att reflektera ljus. Med lite övning ser du enkelt skillnaden.
 2. Dra den avklippta spetsen av en nagel 90-grader vinklad mot skenan och följ hela skenans längd, först efter innerskär, sen vänder du skridskon oh drar nageln längs ytterskär. Du kommer då känna om det finns jack där nageln hackar. Hittar du (djupa eller flera) sådana så har du behov av slipning.

Om du har använt ”keramisk klyka” för att bättra på skärpan på skenan så flyttar du både ytter- oh innerskärens vassa kant inåt mot skenans mitt. Då kommer du direkt att se med metod 1 ovan att ljus reflekteras över hela skenans längd. Du har så att säga förstört den förra slipningen, men skapat en ny tillfällig vass kant lite längre in. Då rekommenderar jag att lämna in dem direkt efter avslutat skridskopass för att återställa skenan med ny (skål)slipning där skären återställs så som de ska vara.

Profilslipning

Förutom vanlig slipning (skålslipning, slipa ”vasst igen”) erbjuder jag profilslipning (profilen från tå till häl). 

Radieprofiler

 • 13″ radie (”Foppa-radie”)
 • Målvakt 28″

Profiler med dubbel radie eller med ”old-schoolåkyta

 • Detroit I (3 m främre halvan, 6 m bakre)
 • Detroit II (4 m främre halvan, 8 m bakre)
 • 13” radie med åkyta 40 mm (alt 60 mm)

Prosharps agility-profiler

 • Zuperior S (för skriskor ca stl 39-41)
 • Zuperiod M (sör skridskor ca stl 42-44)

Prosharps Power-profiler

 • Quad I (6 – 9 – 12 – 15 feet, idealt för skridskor stl ca 42-44)

Prosharps Dynamic-profiler

 • Ellipse I (idealt för skridskor stl ca 42-44)

Profilslipning med mallarna ovan som redan finns på plats, 200 kr.

Jag tar hem fler profilmallar från bilden nedan när behov finns för ”custom-proflering”. För första profilering med nyanskaffad mall 400 kr, därefter 200 kr.